Nasjeckajte luk. Uklonite sjemenke iz crvene paprike i sitno nasjeckajte. Papriku, patlidžan i rajčice narežite na kockice.
Pomiješajte povrće i crvenu papriku s 2 žlice maslinovog ulja. Pecite ih na roštilju ili u suhoj tavi 8-10 minuta dok povrće ne omekša i ne bude kuhano. Začinite ratatouille s 1 žličicom origana, soli i paprom.
Smokve narežite na četvrtine. Pecite smokve na roštilju ili u tavi za roštilj 1 minutu sa svake strane.
Napravite karamel od šećera i 3 žlice vode. Odmah umočite smokve u topli karamel.
Pripremite pire krumpir prema uputama na pakiranju. Umiješajte maslac. Začinite ostatkom origana, soli i papra.
Pomiješajte ricottu s 1 žlicom maslinovog ulja. Žlicom rasporedite pire krumpir na 4 tanjura. Podijelite ratatouille preko njega. Stavite smokvu na ratatouille. Dodajte ricottu. Pospite ricottu solju i paprom. Ukrasite potočarkom.