
Losos kuhan na vatri
Sastojci
- 4 Aviko krumpirove palačinke
- 4 fileta lososa s kožom
- 4 pak choi paprike
- 24 zelene šparoge
- 1 šipak
- 4 zrele smokve
- 1 žlica bijelog vinskog ili sherry octa
- 8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sok od 2 limete
- Menta ili bosiljak i jestivo cvijeće za ukras
Proizvodi
Način pripreme
Priprema: 30 minuta
- Filetu lososa odrežite kožicu i ostavite sa strane. Pak choi prepolovite po dužini. Uklonite drvenasti kraj šparoga. Izvadite sjemenke iz nara, skupite sok.
- Za preljev, u blenderu izmiksajte smokve s octom i 6 žlica maslinovog ulja. Začinite solju i paprom.
- Palačinke pecite na roštilju ili u tavi za roštilj dok ne postanu hrskave i pečene. Pak choi i šparoge pecite 5 minuta dok ne postanu al dente. Prelijte pak choi sokom od nara, a šparoge sokom od limete.
- File lososa premažite s posljednje 2 žlice maslinovog ulja. Pospite solju i paprom. Filete lososa pecite na roštilju ili u tavi za roštilj na jakoj vatri 1 minutu sa svake strane, tako da vanjska strana bude tek pečena, a unutrašnjost još uvijek napola pečena, mekana i sočna. Također pecite kožicu dok ne postane hrskava.
- Žlicom rasporedite preljev na 4 tanjura. Stavite palačinku na vrh. Po palačinku rasporedite pak choi i šparoge. Dodajte losos i ukrasite hrskavom kožicom, sjemenkama nara, mentom ili bosiljkom i jestivim cvijećem.
Savjet: Radije bez ribe? Poširano jaje također dobro ide uz ovo jelo!