
Mediteranska trilogija
Sastojci
- 200 g Aviko Super pire krumpira, domaćeg, odmrznutog
- 8 Aviko krumpirovih krumpirića
- 2 sušene rajčice
- 2 žlice maslina po izboru bez koštica
- 2 žlice sitno nasjeckanog začinskog bilja, npr. vlasac, bosiljak i peršin
- 12 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 žličice korice limete i/ili naranče
- 1 žličica za'atara
- 1/2 žličice ras el hanouta
- 2 limuna
- 4 svježa fileta male srdele
- 12 oguljenih kozica
- 1/2 malog patlidžana
- 1 šiljasta paprika
- 2 žličice sitno nasjeckane metvice i/ili korijandera
- 1/2 češnja češnjaka
- Prstohvat mljevenog kima
- 2 crvena luka
- 2 grančice kopra
- 1 žličica senfa
- 6 žlica sherry octa
- 4 žličice šećera
- 200 ml crnog vina
- 150 ml soka od naranče
- 2 grančice ružmarina
- 4 cvijeta vlasca
Proizvodi
Način pripreme
Priprema: 45 minuta
- Nasjeckajte sušene rajčice i masline. Pomiješajte ih sa sitno nasjeckanim začinskim biljem, 2 žlice maslinovog ulja, koricom limete i/ili naranče i promiješajte u pire krumpiru. Dodajte sol i papar po ukusu i ostavite sa strane.
- Pomiješajte za'atar i ras el hanout s 2 žlice maslinovog ulja i 1 žlicom soka od limuna. Žlicom prelijte kozice orijentalnom marinadom.
- Filete sardina prelijte sokom od 1 limuna i 2 žlice maslinovog ulja. Pospite solju i paprom po ukusu. Pustite da se riblji fileti 'kuhaju' 10 minuta (na način ceviche).
- Patlidžan i papriku narežite na kockice. Povrće pecite na roštilju ili u tavi za roštilj. Pečeno povrće sitno nasjeckajte i pomiješajte sa sitno nasjeckanom mentom ili korijanderom i 2 žlice maslinovog ulja. Začinite naribanim češnjakom, mljevenim kuminom, sokom od limuna te solju i paprom po ukusu.
- Crveni luk narežite na polukružice. Pospite 1 luk solju kako biste izvukli vlagu. Sitno nasjeckajte kopar. Istisnite luk kad omekša. Pomiješajte luk sa senfom,
- 4 žlice maslinovog ulja i koprom. Salatu od luka začinite s 2 žličice octa i paprom.
- Otopite šećer u preostalom octu. Preostali narezani crveni luk prelijte marinadom. Ostavite ukiseljeni luk da se ohladi.
- Pripremite prženi krumpir i pire krumpir prema uputama na pakiranju. Reducirajte crno vino sa sokom od naranče i ružmarinom na jednu trećinu izvornog volumena. Začinite redukciju solju i paprom. Pecite kozice 3-4 minute.
- Na 2 pržena krumpira stavite salatu od luka. Na druga 2 pržena krumpira stavite pečeno povrće i kozice. Ukrasite cvijetom vlasca. Stavite pržene krumpire na 4 tanjura.
- Između prženih krumpira stavite pire krumpir. Na vrh stavite ukiseljeni luk i filete sardina, a zatim prelijte redukcijom od crnog vina, soka od naranče i ružmarina.