mediterranean_trilogy

Mediteranska trilogija

Sastojci

  • 200 g Aviko Super pire krumpira, domaćeg, odmrznutog
  • 8 Aviko krumpirovih krumpirića
  • 2 sušene rajčice
  • 2 žlice maslina po izboru bez koštica
  • 2 žlice sitno nasjeckanog začinskog bilja, npr. vlasac, bosiljak i peršin
  • 12 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 žličice korice limete i/ili naranče
  • 1 žličica za'atara
  • 1/2 žličice ras el hanouta
  • 2 limuna
  • 4 svježa fileta male srdele
  • 12 oguljenih kozica
  • 1/2 malog patlidžana
  • 1 šiljasta paprika
  • 2 žličice sitno nasjeckane metvice i/ili korijandera
  • 1/2 češnja češnjaka
  • Prstohvat mljevenog kima
  • 2 crvena luka
  • 2 grančice kopra
  • 1 žličica senfa
  • 6 žlica sherry octa
  • 4 žličice šećera
  • 200 ml crnog vina
  • 150 ml soka od naranče
  • 2 grančice ružmarina
  • 4 cvijeta vlasca
aviko_domaci_pire_od_krumpira_jelo

Način pripreme

Priprema: 45 minuta

  1. Nasjeckajte sušene rajčice i masline. Pomiješajte ih sa sitno nasjeckanim začinskim biljem, 2 žlice maslinovog ulja, koricom limete i/ili naranče i promiješajte u pire krumpiru. Dodajte sol i papar po ukusu i ostavite sa strane.
  2. Pomiješajte za'atar i ras el hanout s 2 žlice maslinovog ulja i 1 žlicom soka od limuna. Žlicom prelijte kozice orijentalnom marinadom.
  3. Filete sardina prelijte sokom od 1 limuna i 2 žlice maslinovog ulja. Pospite solju i paprom po ukusu. Pustite da se riblji fileti 'kuhaju' 10 minuta (na način ceviche).
  4. Patlidžan i papriku narežite na kockice. Povrće pecite na roštilju ili u tavi za roštilj. Pečeno povrće sitno nasjeckajte i pomiješajte sa sitno nasjeckanom mentom ili korijanderom i 2 žlice maslinovog ulja. Začinite naribanim češnjakom, mljevenim kuminom, sokom od limuna te solju i paprom po ukusu.
  5. Crveni luk narežite na polukružice. Pospite 1 luk solju kako biste izvukli vlagu. Sitno nasjeckajte kopar. Istisnite luk kad omekša. Pomiješajte luk sa senfom,
  6. 4 žlice maslinovog ulja i koprom. Salatu od luka začinite s 2 žličice octa i paprom.
  7. Otopite šećer u preostalom octu. Preostali narezani crveni luk prelijte marinadom. Ostavite ukiseljeni luk da se ohladi.
  8. Pripremite prženi krumpir i pire krumpir prema uputama na pakiranju. Reducirajte crno vino sa sokom od naranče i ružmarinom na jednu trećinu izvornog volumena. Začinite redukciju solju i paprom. Pecite kozice 3-4 minute.
  9. Na 2 pržena krumpira stavite salatu od luka. Na druga 2 pržena krumpira stavite pečeno povrće i kozice. Ukrasite cvijetom vlasca. Stavite pržene krumpire na 4 tanjura.
  10. Između prženih krumpira stavite pire krumpir. Na vrh stavite ukiseljeni luk i filete sardina, a zatim prelijte redukcijom od crnog vina, soka od naranče i ružmarina.