passion_for_plating

Napravite pire krumpir

Sastojci

  • 600 g Aviko Super pire krumpira (domaći) 
  • 4 rajčice 
  • 2 češnja češnjaka 
  • 1 limun 
  • 8 zelenih šparoga 
  • 4 žlice maslinovog ulja 
  • 75 g parmezana 
  • 4 žumanjka 
  • 1 žlica svježeg hrena 
  • 2 žlice bosiljka 
  • 1 žlica vlasca s cvjetovima 
aviko_domaci_pire_od_krumpira_jelo

Način pripreme

  1. Rajčice narežite na kockice za umak od rajčice. Sitno nasjeckajte češnjak. Operite limun. Uklonite drvenasti kraj šparoga. 
  2. Stavite rajčicu s polovicom češnjaka i 75 ml vode u lonac. Zagrijavajte rajčicu oko 5 minuta dok se ne stvori gusti pire. Smanjite vatru i začinite s 2 žlice maslinovog ulja, soli i paprom. 
  3. Šparoge premažite s 2 žlice maslinovog ulja. Pecite šparoge na roštilju ili u tavi za roštilj 5 minuta dok ne postanu al dente. Pripremite pire krumpir prema uputama na pakiranju. 
  4. Naribajte sir. Pospite hrpu od 4 žlice parmezana na roštilju ili u suhoj tavi. Pustite da se sir otopi i pecite u hrskavi kolačić. Pustite da se hrskavi sir ohladi. Sitno nasjeckajte bosiljak i vlasac. 
  5. Umiješajte žumanjke u pire krumpir. Pire prvo začinite umakom od rajčice, a zatim ostatkom parmezana i češnjakom, hrenom, bosiljkom, soli i paprom. 
  6. Žlicom rasporedite pire krumpir u 4 velika quenelle-a na 4 tanjura. Na vrh stavite pečene šparoge. Pospite vlascem i ubranim cvjetovima vlasca. Naribajte koricu limuna po ukusu i dodajte hrskavi parmezan. Žlicom rasporedite beurre noisette oko pire krumpira i poslužite. 

 

Savjet: Napravite veliku količinu umaka od rajčice kako biste uvijek imali pri ruci ukusnu podlogu za brzu i jednostavnu pripremu ukusnog pirea.