gnocchi_della_nonna_letizia

Njoki bake Letizia

Sastojci

  • 400 g Aviko Super pire krumpira domaće izrade
  • 300 g rajčica pomodorini
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 žličice šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g neslanih indijskih oraščića
  • 3 češnja češnjaka
  • 1-2 žličice limunovog soka
  • 2 velike rajčice coeur du boeuf
  • 1 ljutika
  • 1 žličica listova timijana
  • 2 žličice iglica ružmarina
  • 2 žlice listova bosiljka
  • 3 žlice margarina
  • 4 žlice ulja bosiljka (vidi savjet)
  • 2 žlice lucerne
aviko_domaci_pire_od_krumpira_jelo

Način pripreme

Priprema: 45 minuta

  1. Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Prepolovite pomodorine. Stavite ih na lim za pečenje. Prelijte s 2 žlice maslinovog ulja i pospite šećerom. Pecite rajčice u pećnici 20 minuta. Ostavite rajčice da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  2. Za njoke, pomiješajte pire krumpir s dovoljno brašna dok se ne formira čvrsta masa. Začinite solju. Od smjese pirea napravite rolice od 1 cm i narežite ih na komade od 2 cm (= njoki).
  3. Grubo nasjeckajte 50 g indijskih oraščića. Sitno nasjeckane indijske oraščiće pecite na suhoj tavi dok ne porumene i istresite na tanjur.
  4. Za veganski bešamel umak, ostatak indijskih oraščića izmiksajte u multipraktiku s polovicom pečenih indijskih oraščića, 1 češnjem češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja i dovoljno vode dok ne dobijete glatki i kremasti umak. Začinite sokom od limuna, solju i paprom.
  5. Za umak od rajčice, narežite rajčice coeur du boeuf na komadiće. Nasjeckajte ljutiku i sitno nasjeckajte posljednja 2 češnja češnjaka. Sitno nasjeckajte majčinu dušicu, ružmarin i bosiljak.
  6. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja s 1 žlicom margarina na roštilju ili u loncu. Pirjajte češnjak i ljutiku 1 minutu. Pržite rajčicu 3 minute. Umiješajte začinsko bilje i pržite još 1 minutu. Rajčicu izmiksajte u multipraktiku dok ne postane glatka. Začinite solju i paprom te držite na toplom.
  7. Njoki stavite na lim za pečenje. Po vrhu rasporedite posljednje 2 žlice margarina. Pecite njoki u pećnici 6-8 minuta.
  8. Ostatak pečenih indijskih oraščića vrlo sitno nasjeckajte. Umak od rajčice stavite na kratko u dim roštilja. Zagrijte veganski bešamel umak (krema od indijskih oraščića).
  9. Žlicom stavite njoki u umak od rajčice i žlicom rasporedite u 4 duboka tanjura. Na svaki tanjur rasporedite 2-3 žlice bešamel umaka. Prelijte uljem bosiljka, ukrasite lucernom. Na kraju pospite sitno nasjeckanim pečenim indijskim oraščićima.

Savjet: Njoki se mogu pržiti i u tavi na margarinu ili 1 žlici maslinovog ulja 4-5 minuta. Ili ih tradicionalno kuhati u puno kipuće slane vode 3-4 minute dok ne budu al dente.