
Perzijski odrezak od svinjske plećke
Sastojci
- 600 g Aviko Super Mash domaćeg
- 4 kotleta od plećke
- 1 mali češanj češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice za'atara + dodatno
- 2 žličice mljevenog kima + dodatno
- ½ žličice dimljene paprike + dodatno
- 2 žlice soka od limuna
- 4 male mrkve
- 2 žlice badema
- 2 grančice peršina
- 2 naranče
- 2 žličice meda
- 4 žlice sjemenki nara
- 100 g fete
Proizvodi
Način pripreme
Priprema: 30 minuta
- Meso osušite tapkanjem i stavite u duboki tanjur. Zgnječite češnjak u maslinovom ulju. Dodajte za'atar, 1 žličicu kima, papriku i sok od limuna. Začinite marinadu solju i paprom.
- Prelijte marinadu preko mesa i marinirajte 15 minuta. Povremeno okrećite meso.
- Očistite mrkvu i prepolovite je po dužini. U međuvremenu, grubo nasjeckajte bademe i peršin.
- Operite 1 naranču. Naribajte koru naranče i iscijedite obje naranče. Pomiješajte sok od naranče, koricu, med i kumin. Sok od naranče prepolovite.
- Pripremite pire krumpir prema uputama na pakiranju.
- Pecite svinjske kotlete na roštilju ili u tavi za roštilj 4-5 minuta sa svake strane dok ne porumene i ne budu kuhani. U međuvremenu, pecite mrkvu 5 minuta dok ne bude al dente. Premažite je glazurom od naranče i kratko zagrijte dok se ne zalijepi za mrkvu.
- Žlicom rasporedite pire krumpir na 4 tanjura. Narežite svinjske kotlete na kriške i stavite ih na pire. Podijelite mrkvu preko njih. Na tanjur izmrvite fetu i pospite sjemenkama nara, bademima, peršinom i malo dodatnog za'atara, kumina i dimljene paprike po ukusu.
Savjet: Za ekstra kremasti pire, umiješajte malo dodatnog omekšalog maslaca u pire krumpir.
Savjet: Pretvorite malo dodatnog peršina u mirisno ulje od peršina i prelijte po jelu.