
Tajanstveni pire s 2 vrste gljiva
Sastojci
- 600 g Aviko Super pire domaćeg
- 2 žličice šafrana
- 200 g kestenovih šampinjona
- 50 g svežnjeva šampinjona
- 150 ml bijelog vinskog ili sherry octa
- 3 žlice šećera
- 75 g parmezana
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 150 g neslanog maslaca
- 1 žlica pinjola
- 2 žličice limunove korice
- 1 žlica vlasca s cvjetovima
- 2 žlice (mini) vrhova bosiljka
Proizvodi
Način pripreme
- Sitno nasjeckajte šafran i namočite ga u 3 žličice tople vode 5 minuta.
- Očistite kestenove šampinjone i narežite ih na tanke ploške. Olabavite svežnjeve šampinjona, obrišite ih i stavite u zdjelu.
- Vinski ocat stavite sa šećerom u lonac. Otopite šećer na laganoj vatri. Prelijte slatko-kiselu marinadu preko svežnjeva gljiva i ostavite da se ohlade.
- Naribajte sir. Pospite hrpu od 4 žlice parmezana na roštilju ili u suhoj tavi. Pustite da se sir otopi i ispecite 4 hrskava kolačića. Ostavite hrskavi sir da se ohladi.
- Pripremite pire krumpir prema uputama na pakiranju. U tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Pržite kriške kestenovih gljiva 5 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave s obje strane.
- Otopite maslac u loncu. Dodajte pinjole. Pustite da maslac postane lješnjakasto smeđ i maknite beurre noisette s vatre. Začinite koricom limuna, solju i paprom. Sitno nasjeckajte vlasac.
- Začinite pire krumpir šafranom i tekućinom za namakanje, 4 žlice beurre noisette, solju i paprom.
- Žlicom rasporedite pire krumpir u krug na 4 tanjura i spljoštite stražnjom stranom žlice. U pire stavite hrskave gljive.
- Slatko-kisele gljive rasporedite po pireu. Prelijte s posljednje 4 žlice maslinovog ulja i pospite vlascem, ubranim cvjetovima vlasca, (mini) bosiljkom i hrskavim sirom. Žlicom rasporedite beurre noisette oko pirea i poslužite.
Savjet: Namočite šafran i pohranite ga u tekućini za namakanje kako biste uvijek brzo i jednostavno začinili pire šafranom.