Pecite gratine na roštilju ili prema uputama na pakiranju u pećnici. Držite ih toplima.
Uklonite vrhove s grančica mente i ostavite ih sa strane. Za pesto, ostatak listova mente izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom s 2 žličice indijskih oraščića i maslinovim uljem. Začinite solju i paprom.
Smokve narežite na komadiće. Očistite limetu i naribajte zelenu koricu voća.
Zagrijte smokve s koricom limete, šećerom i 2 žlice vode dok se šećer lagano ne karamelizira. Dodajte sok limete i još 3 žlice vode te kuhajte smokve dok ne omekšaju. Smokve zgnječite vilicom u grubi pekmez ili ih zgnječite štapnim mikserom dok ne postanu glatke. Dodajte još šećera po ukusu.
Ostatak indijskih oraščića nasjeckajte. Pecite ih na roštilju u pećnici ili na suhoj tavi dok ne porumene i protresite na tanjur.
Gratinirane oraščiće prepolovite i stavite ih na 4 daske ili tanjura. Po njima rasporedite pesto i burratu.
Šunku natrgajte na trakice i stavite na burratu. Žlicom stavite pekmez od smokava na šunku i pospite pečenim indijskim oraščićima. Ukrasite sačuvanim vrhovima mente.