churros_s_makom_diplomatskom_kremom_i_kompotom_od_malina_i_jagoda

Churros s makom, diplomatskom kremom i kompotom od malina i jagoda

Sastojci

Broj porcija: 4

Za churros:

  • velika churrosa (gotova ili svježe pripremljena)
  • 100g karameliziranog kondenziranog mlijeka (dulce de leche)
  • 30g maka

Za diplomatsku kremu:

  • 500ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 50g kukuruznog škroba
  • 100g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50g maslaca
  • 250g mascarponea
  • 250ml punomasnog slatkog vrhnja (35% m.m.)
  • 2g soli

Za kompot od malina i jagoda:

  • 150g malina (svježih ili smrznutih)
  • 150g jagoda (svježih ili smrznutih)
  • 80g šećera
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica kukuruznog škroba (po želji, za zgušnjavanje)

Za dekoraciju:

  • svježe maline i jagode
  • jestivo cvijeće (po želji)
churros_s_makom_diplomatskom_kremom_i_kompotom_od_malina_i_jagoda

Način pripreme

1. Churros:

  • Umočite Aviko XXL Churrose u karamelizirano kondenzirano mlijeko.
  • Uvaljajte ih u mak za jedinstvenu teksturu i profinjen okus.

 

2. Krema od vanilije:

  • Zagrijavajte mlijeko, ali pazite da ne proključa.
  • U posudi miksajte žumanjke, šećer, sol i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu.
  • U dobivenu smjesu postupno ulijevajte vruće mlijeko, neprestano miješajući.
  • Vratite smjesu u lonac pa miješajući kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
  • Dodajte maslac i vaniliju te ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu.

 

3. Diplomatska krema:

  • Slatko vrhnje umutite u šlag.
  • U odvojenoj posudi kremu od vanilije nježno pomiješajte s mascarponeom.
  • U smjesu umiješajte šlag, pazeći da krema ostane lagana i prozračna.

 

4. Kompot od malina i jagoda:

  • U loncu pomiješajte maline, jagode, šećer i limunov sok.
  • Pustite da zavrije, a zatim 5–7 minuta kuhajte na umjerenoj vatri.
  • Za gušću konzistenciju, pomiješajte kukuruzni škrob s jednom žlicom vode, dodajte ga u kompot i kuhajte još 1–2 minute.
  • Ohladite kompot na sobnu temperaturu.

 

5. Servirajte jelo:

  • Na tanjur za posluživanje kao podlogu rasporedite žlicu diplomatske kreme.
  • Dodajte 1–2 vrhom pune žlice kompota od malina i jagoda.
  • Na kremu elegantno položite churros s makom.
  • Za živopisan i privlačan završni dodir, ukrasite svježim bobičastim voćem i jestivim cvijećem.

 

Savjeti za prezentaciju

  1. Vizualna privlačnost: Koristite kontrastne boje (bijela krema, crveni kompot, crni mak) kako biste povećali estetsku vrijednost jela.
  2. Istaknite teksture: Naglasite hrskavost churrosa, kremastu konzistenciju diplomatske kreme i svježinu kompota.
  3. Ispričajte priču: Podijelite inspiraciju koja stoji iza jela, fokusirajući se na ravnotežu okusa i jedinstveni element – churros obložen makom. 

 

Churros s makom, diplomatskom kremom i kompotom od malina i jagoda desert je koji će svakako zasjati kao najatraktivniji dio jelovnika. Elegantna prezentacija i profinjeni okusi ostavit će trajan dojam na vaše goste.

aviko_churros_xxl_jelo