
Churros s makom, diplomatskom kremom i kompotom od malina i jagoda
Sastojci
Broj porcija: 4
Za churros:
- 4 velika churrosa (gotova ili svježe pripremljena)
- 100g karameliziranog kondenziranog mlijeka (dulce de leche)
- 30g maka
Za diplomatsku kremu:
- 500ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 50g kukuruznog škroba
- 100g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50g maslaca
- 250g mascarponea
- 250ml punomasnog slatkog vrhnja (35% m.m.)
- 2g soli
Za kompot od malina i jagoda:
- 150g malina (svježih ili smrznutih)
- 150g jagoda (svježih ili smrznutih)
- 80g šećera
- 1 žličica limunovog soka
- 1 žličica kukuruznog škroba (po želji, za zgušnjavanje)
Za dekoraciju:
- svježe maline i jagode
- jestivo cvijeće (po želji)

Način pripreme
1. Churros:
- Umočite Aviko XXL Churrose u karamelizirano kondenzirano mlijeko.
- Uvaljajte ih u mak za jedinstvenu teksturu i profinjen okus.
2. Krema od vanilije:
- Zagrijavajte mlijeko, ali pazite da ne proključa.
- U posudi miksajte žumanjke, šećer, sol i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu.
- U dobivenu smjesu postupno ulijevajte vruće mlijeko, neprestano miješajući.
- Vratite smjesu u lonac pa miješajući kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
- Dodajte maslac i vaniliju te ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu.
3. Diplomatska krema:
- Slatko vrhnje umutite u šlag.
- U odvojenoj posudi kremu od vanilije nježno pomiješajte s mascarponeom.
- U smjesu umiješajte šlag, pazeći da krema ostane lagana i prozračna.
4. Kompot od malina i jagoda:
- U loncu pomiješajte maline, jagode, šećer i limunov sok.
- Pustite da zavrije, a zatim 5–7 minuta kuhajte na umjerenoj vatri.
- Za gušću konzistenciju, pomiješajte kukuruzni škrob s jednom žlicom vode, dodajte ga u kompot i kuhajte još 1–2 minute.
- Ohladite kompot na sobnu temperaturu.
5. Servirajte jelo:
- Na tanjur za posluživanje kao podlogu rasporedite žlicu diplomatske kreme.
- Dodajte 1–2 vrhom pune žlice kompota od malina i jagoda.
- Na kremu elegantno položite churros s makom.
- Za živopisan i privlačan završni dodir, ukrasite svježim bobičastim voćem i jestivim cvijećem.
Savjeti za prezentaciju
- Vizualna privlačnost: Koristite kontrastne boje (bijela krema, crveni kompot, crni mak) kako biste povećali estetsku vrijednost jela.
- Istaknite teksture: Naglasite hrskavost churrosa, kremastu konzistenciju diplomatske kreme i svježinu kompota.
- Ispričajte priču: Podijelite inspiraciju koja stoji iza jela, fokusirajući se na ravnotežu okusa i jedinstveni element – churros obložen makom.
Churros s makom, diplomatskom kremom i kompotom od malina i jagoda desert je koji će svakako zasjati kao najatraktivniji dio jelovnika. Elegantna prezentacija i profinjeni okusi ostavit će trajan dojam na vaše goste.