bozanstveni_humus_s_falafelom

Božanstveni humus s falafelom

Sastojci

Broj porcija: 4

Za zdjelu:

  • 16 kom Aviko Falafel Bites
  • 400g humusa od cikle (pogledajte recept u nastavku)
  • 100g kelja, uklonjenih stabljiki (blanširanog i prženog ili koristite gotov čips od kelja)
  • 150g slanutka (kuhanog)
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica prženih sjemenki sezama

Za humus od cikle:

  • 2 srednje cikle (oko 200g, kuhane i oguljene)
  • 400g slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
  • 2 žlice tahinija
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica mljevenog kima
  • sol i crni papar, po ukusu
  • voda (po potrebi, za prilagodbu konzistencije)
bozanstveni_humus_s_falafelom

Način pripreme

1. Pripremite kelj:

Opcija 1: Svježi kelj

  1. Listove kelja 1 munutu blanširajte u kipućoj vodi, a potom ih ohladite u ledenoj kupelji.
  2. Listove potpuno osušite čistim ručnikom.
  3. U fritezi ili loncu zagrijte ulje na 180°C.
  4. Osušene listove kelja pržite u dubokom ulju 30 sekundi do 1 minute, dok ne postanu hrskavi. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima te posipajte prstohvatom soli.

Opcija 2: Gotov čips od kelja

  1. Kao prikladnu alternativu, možete koristiti čips od kelja kupljen u trgovini, za kojeg nije potrebna priprema.

 

2. Napravite humus od cikle:

  1. Kuhanu i oguljenu ciklu izrežite na komade i stavite u sjeckalicu.
  2. Dodajte slanutak, tahini, maslinovo ulje, limunov sok, češnjak i kim.
  3. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, ali se pobrinite da po potrebi sastružete i ostatke koji su se skupili na stranicama sjeckalice.
  4. Ukoliko je humus pregust, dodavajte žlicu po žlicu vode dok ne postignete željenu konzistenciju.
  5. Po ukusu začinite solju i crnim paprom.

 

3. Začinite slanutak:

  1. U posudi pomiješajte kuhani slanutak i dimljenu papriku, poškropite maslinovim uljem i dodajte prstohvat soli. 
  2. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 10–15 minuta ili dok ne postane lagano hrskavo.

 

4. Pripremite Falafel Bites:

  1. Aviko Falafel Bites pripremite prema uputama na pakiranju (preporučujemo u pećnici ili fritezi na vrući zrak).

 

5. Servirajte zdjelice:

  1. Na dno svake zdjelice rasporedite izdašan sloj humusa od cikle.
  2. U sredinu stavite 4 falafel bitesa.
  3. Oko falafela dodajte hrskavi kelj (pripremljen ili gotov) i začinjeni slanutak.
  4. Poškropite maslinovim uljem i posipajte prženim sjemenkama sezama.

 

Savjet za posluživanje:

Ove živahne zdjelice bogate proteinima poslužite odmah. Uživajte u njima kao samostalnom jelu ili ih uparite s toplim pita kruhom za hranjivi šareni obrok.

Obožavat ćete ovu predivnu fuziju kremastog humusa od cikle, hrskavog kelja i očaravajućeg falafela!

aviko_falafel_zalogaji_jelo