
Božanstveni humus s falafelom
Sastojci
Broj porcija: 4
Za zdjelu:
- 16 kom Aviko Falafel Bites
- 400g humusa od cikle (pogledajte recept u nastavku)
- 100g kelja, uklonjenih stabljiki (blanširanog i prženog ili koristite gotov čips od kelja)
- 150g slanutka (kuhanog)
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica prženih sjemenki sezama
Za humus od cikle:
- 2 srednje cikle (oko 200g, kuhane i oguljene)
- 400g slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 2 žlice tahinija
- 2 žlice maslinovog ulja
- sok 1 limuna
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica mljevenog kima
- sol i crni papar, po ukusu
- voda (po potrebi, za prilagodbu konzistencije)

Način pripreme
1. Pripremite kelj:
Opcija 1: Svježi kelj
- Listove kelja 1 munutu blanširajte u kipućoj vodi, a potom ih ohladite u ledenoj kupelji.
- Listove potpuno osušite čistim ručnikom.
- U fritezi ili loncu zagrijte ulje na 180°C.
- Osušene listove kelja pržite u dubokom ulju 30 sekundi do 1 minute, dok ne postanu hrskavi. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima te posipajte prstohvatom soli.
Opcija 2: Gotov čips od kelja
- Kao prikladnu alternativu, možete koristiti čips od kelja kupljen u trgovini, za kojeg nije potrebna priprema.
2. Napravite humus od cikle:
- Kuhanu i oguljenu ciklu izrežite na komade i stavite u sjeckalicu.
- Dodajte slanutak, tahini, maslinovo ulje, limunov sok, češnjak i kim.
- Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, ali se pobrinite da po potrebi sastružete i ostatke koji su se skupili na stranicama sjeckalice.
- Ukoliko je humus pregust, dodavajte žlicu po žlicu vode dok ne postignete željenu konzistenciju.
- Po ukusu začinite solju i crnim paprom.
3. Začinite slanutak:
- U posudi pomiješajte kuhani slanutak i dimljenu papriku, poškropite maslinovim uljem i dodajte prstohvat soli.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 10–15 minuta ili dok ne postane lagano hrskavo.
4. Pripremite Falafel Bites:
- Aviko Falafel Bites pripremite prema uputama na pakiranju (preporučujemo u pećnici ili fritezi na vrući zrak).
5. Servirajte zdjelice:
- Na dno svake zdjelice rasporedite izdašan sloj humusa od cikle.
- U sredinu stavite 4 falafel bitesa.
- Oko falafela dodajte hrskavi kelj (pripremljen ili gotov) i začinjeni slanutak.
- Poškropite maslinovim uljem i posipajte prženim sjemenkama sezama.
Savjet za posluživanje:
Ove živahne zdjelice bogate proteinima poslužite odmah. Uživajte u njima kao samostalnom jelu ili ih uparite s toplim pita kruhom za hranjivi šareni obrok.
Obožavat ćete ovu predivnu fuziju kremastog humusa od cikle, hrskavog kelja i očaravajućeg falafela!