
Moules-frites s curry majonezom
Sastojci
Broj porcija: 4
Za krumpiriće:
Za marinirane dagnje:
- 300g svježih dagnji
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka, protisnuti
- 100ml bijelog vina
- 1 žličica jabučnog ili vinskog octa
- 1/2 žličice zrnatog senfa
- sol i papar po ukusu
Za curry majonezu:
- 150ml majoneze
- 1/2 žličice curryja u prahu
- 1/4 žličica mljevenog kima
- 1/2 žličice limunovog soka
- prstohvat soli
Za miješanu salatu:
- 50g slatkog luka, sitno sjeckanog
- 50g celera, narezanog na kockice
- 50g krastavca, sitno sjeckanog
- 1/2 žličice gorušice u zrnu
- 1/2 jalapeño papričice, sitno sjeckane
Za dekoraciju:
- začinjeni umak od rajčice ili koncentrat rajčice (po želji)
- svježe začinsko bilje (peršin ili korijander)
- kriška naranče (opcionalno)

Način pripreme
1. Pripremite krumpiriće:
- Aviko krumpiriće pecite prema uputama na pakiranju u pećnici ili fritezi na vrući zrak dok ne porumene i postanu hrskavi. Posipajte prstohvatom soli i ostavite sa strane
2. Pripremite marinirane dagnje:
- U tavi na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Pirjajte češnjak dok ne zamiriše.
- Dodajte dagnje i ulijte bijelo vino. Poklopite i kuhajte 5–7 minuta dok se dagnje ne otvore.
- Umiješajte ocat i senf te začinite solju i paprom. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
3. Napravite curry majonezu:
- U zdjeli miješajte majonezu, curry u prahu, mljeveni kim, limunov sok i prstohvat soli dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sa strane do posluživanja.
4. Pripremite miješanu salatu:
- U zdjelicu stavite luk, celer, krastavac, gorušicu u zrnu i jalapeño. Sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
5. Servirajte jelo:
- Hrskave krumpiriće rasporedite na veliki pladanj za posluživanje ili na pojedinačne tanjure.
- Prekrijte ih mariniranim dagnjama i miješanom salatom.
- Žlicom dodajte curry majonezu pa po želji prelijte začinjenim umakom od rajčice.
6. Dekorirajte i poslužite:
- Ukrasite svježim začinskim biljem poput peršina ili korijandra.
- Za citrusni dodir po želji dodajte krišku naranče.
Prijedlog za serviranje
Ovo živopisno jelo spaja bogatstvo okusa hrskavih krumpirića, pikantnih dagnji s kiselkastim povrćem i curry majonezom. Za vrhunski užitak poslužite odmah uz osvježavajuće pivo ili mineralnu vodu!