
Krumpirići s ukiseljenim povrćem i indonezijskim umakom od kikirikija
Sastojci
Broj porcija: 4
Za krumpiriće:
- 500g Aviko Super Crunch 9,5 mm
- prstohvat soli
Za umak od kikirikija:
- 150ml kokosovog mlijeka
- 100g prirodnog maslaca od kikirikija (nezaslađenog)
- 1 žličica soja sosa
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 režanj češnjaka, protisnut
- 1/2 žličice kaffir limete u prahu ili fino ribane korice limete
- 1/2 žličice soka limete
- prstohvat čilija (prilagodite ukusu)
Za ukiseljeno povrće:
- 50g mrkve, sjeckane na julienne
- 50g bijele rotkve, sjeckane na julienne
- 30g crvenog luka, tanko rezanog
- 100ml jabučnog octa
- 50ml vode
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
Za dekoraciju:
- 2 žlice prženog luka
- 2 žlice prženog kikirikija
- 1/2 žličice nasjeckanih svježih listića kaffir limete (ili korica limete)

Način pripreme
1. Pripremite krumpiriće:
- Aviko krumpiriće pecite prema uputama na pakiranju u pećnici ili fritezi na vrući zrak dok ne porumene i postanu hrskavi.
- Posipajte prstohvatom soli i ostavite sa strane.
2. Napravite umak od kikirikija:
- U loncu pomiješajte kokosovo mlijeko, maslac od kikirikija, soja sos, smeđi šećer i protisnuti češnjak.
- Zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Dodajte kaffir limetu u prahu, sok limete i prstohvat čilija. Sve dobro promiješajte te po potrebi dodatno začinite. Ostavite na toplom kako se umak ne bi ohladio.
3. Pripremite ukiseljeno povrće:
- U malom loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer i sol te lagano prokuhajte.
- Vrućom smjesom prelijte mrkvu, bijelu rotkvu i crveni luk u vatrostalnoj posudi.
- Ostavite povrće da se marinira najmanje 20 minuta (ili, ako želite jači okus, ostavite u hladnjaku).
4. Servirajte jelo:
- Pripremljene krumpiriće rasporedite u zdjelice ili na tanjure za posluživanje.
- Obilno ih prelijte toplim umakom od kikirikija.
5. Dekorirajte i poslužite:
- Sve prekrijte ukiseljenim povrćem, posipajte prženim lukom i kikirikijem te svježim listićima ili koricom kaffir limete za citrusni dašak svježine.
- Ovu dinamičnu zdjelu punu tekstura i okusa inspiriranih jugoistočnom Azijom poslužite odmah!
Ovo jelo je savršena ravnoteža hrskavih, kremastih, kiselih i slanih nota. Za vrhunski doživljaj uparite ga s osvježavajućim ledenim čajem ili laganim pivom.