krumpirici_s_ukiseljenim_povrcem_i_indonezijskim_umakom_od_kikirikija

Krumpirići s ukiseljenim povrćem i indonezijskim umakom od kikirikija

Sastojci

Broj porcija: 4

Za krumpiriće:

 

Za umak od kikirikija:

  • 150ml kokosovog mlijeka
  • 100g prirodnog maslaca od kikirikija (nezaslađenog)
  • 1 žličica soja sosa
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 režanj češnjaka, protisnut
  • 1/2 žličice kaffir limete u prahu ili fino ribane korice limete
  • 1/2 žličice soka limete
  • prstohvat čilija (prilagodite ukusu)

 

Za ukiseljeno povrće:

  • 50g mrkve, sjeckane na julienne
  • 50g bijele rotkve, sjeckane na julienne
  • 30g crvenog luka, tanko rezanog 
  • 100ml jabučnog octa
  • 50ml vode
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli

 

Za dekoraciju:

  • 2 žlice prženog luka
  • 2 žlice prženog kikirikija
  • 1/2 žličice nasjeckanih svježih listića kaffir limete (ili korica limete)
krumpirici_s_ukiseljenim_povrcem_i_indonezijskim_umakom_od_kikirikija

Način pripreme

1. Pripremite krumpiriće:

  1. Aviko krumpiriće pecite prema uputama na pakiranju u pećnici ili fritezi na vrući zrak dok ne porumene i postanu hrskavi.
  2. Posipajte prstohvatom soli i ostavite sa strane.

 

2. Napravite umak od kikirikija:

  1. U loncu pomiješajte kokosovo mlijeko, maslac od kikirikija, soja sos, smeđi šećer i protisnuti češnjak.
  2. Zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Dodajte kaffir limetu u prahu, sok limete i prstohvat čilija. Sve dobro promiješajte te po potrebi dodatno začinite. Ostavite na toplom kako se umak ne bi ohladio.

 

3. Pripremite ukiseljeno povrće:

  1. U malom loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer i sol te lagano prokuhajte.
  2. Vrućom smjesom prelijte mrkvu, bijelu rotkvu i crveni luk u vatrostalnoj posudi.  
  3. Ostavite povrće da se marinira najmanje 20 minuta (ili, ako želite jači okus, ostavite u hladnjaku).

 

4. Servirajte jelo:

  1. Pripremljene krumpiriće rasporedite u zdjelice ili na tanjure za posluživanje.
  2. Obilno ih prelijte toplim umakom od kikirikija.

 

5. Dekorirajte i poslužite:

  1. Sve prekrijte ukiseljenim povrćem, posipajte prženim lukom i kikirikijem te svježim listićima ili koricom kaffir limete za citrusni dašak svježine.
  2. Ovu dinamičnu zdjelu punu tekstura i okusa inspiriranih jugoistočnom Azijom poslužite odmah!

 

Ovo jelo je savršena ravnoteža hrskavih, kremastih, kiselih i slanih nota. Za vrhunski doživljaj uparite ga s osvježavajućim ledenim čajem ili laganim pivom.

aviko_super_hrskavi_pomfrit_od_9,5_mm_jelo