
Rustikalni valoviti krumpirići s govedinom u Portu
Sastojci
Broj porcija: 4
Za krumpiriće:
- 1 pakiranje Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs
Za goveđi gulaš (reduciran Portom):
- 500g govedine (vratnog kotleta ili brisketa), narezane na komade
- 1 glavica luka, sitno sjeckana
- 2 režnja češnjaka, protisnuta
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 250ml vina Porto
- 125ml goveđeg temeljca
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica sušene majčine dušice
- sol i crni papar, po ukusu
Za dekoraciju:
- 50g ukiseljenih sjemenki gorušice
- 1 šaka svježe vrtne kreše
- 4 žlice majoneze s bosiljkom (kupljene u trgovini ili domaće)

Način pripreme
1. Pripremite goveđi gulaš reduciran Portom:
- U velikom loncu na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte komade govedine i pržite dok ne porumene sa svih strana, a zatim ih izvadite i ostavite sa strane.
- U istom loncu pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Umiješajte koncentrat rajčice, dimljenu papriku i majčinu dušicu pa kuhajte 1 minutu da se razvije okus.
- Ulijte Porto i pirjajte 5 minuta dok se tekućina ne reducira na pola. To će pojačati okus i stvoriti bogatu bazu.
- Dodajte goveđi temeljac i vratite meso u lonac pa začinite solju i crnim paprom.
- Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata dok meso ne omekša, a umak postane gust i sjajan.
2. Pripremite krumpiriće:
- Aviko Wavy Fries with Garlic and Herbs pripremite prema uputama na pakiranju (preporučujemo u pećnici ili fritezi na vrući zrak) dok ne porumene i postanu hrskavi.
3. Servirajte jelo:
- Hrskave krumpiriće podijelite na 4 tanjura za posluživanje.
- Goveđi gulaš obilno prelijte preko krumpirića.
- Za odvažnu notu na vrh dodajte ukiseljene sjemenke gorušice.
4. Dekoracija:
- Na svaki tanjur stavite po žlicu majoneze s bosiljkom.
- Za dodir živahne povrtne svježine sve posipajte vrtnom krešom.
Prijedlog za posluživanje
Ovo jelo savršen je, ugodan i luksuzan obrok. Uparite ga s čašom robusnog crnog vina ili tamnog piva kako biste nadopunili okuse reduciranog Porta.
Uživajte u dekadentnoj kombinaciji hrskavih krumpirića, nježne govedine i kiselkaste oštrine sjemenki gorušice!