
Rustikalna elegancija: flamanski gulaš i krumpir s fuzijom začinskog bilja
Sastojci
Broj porcija: 4
Za pire krumpir:
- 800 g Aviko Mashed Potatoes (pripremljenog prema uputama na pakiranju)
Za goveđi gulaš:
- 500g goveđeg vratnog kotleta (narezanog na kockice)
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 2 žlice maslaca
- 1 veća glavica luka (narezana na kriške)
- 2 režnja češnjaka (protisnuta)
- 300ml tamnog piva (npr. Petrus Old Brown)
- 200ml goveđeg temeljca
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica majčine dušice (svježe ili sušene)
- sol i papar po ukusu
Za ukiseljeno povrće:
- 100g korijena celera (sjeckanog na julienne)
- 100g mrkve (sjeckane na julienne)
- 1 manja glavica luka (tanko narezana)
- 1 manji poriluk (tanko narezan)
1-2-3 marinada:
- 50ml bijelog vinskog octa
- 50ml vode
- 25g šećera
- prstohvat soli
Za ulje od peršina:
- 100ml maslinovog ulja
- 1 manja vezica peršina (uklonite stabljike)
- 1 manji režanj češnjaka
- prstohvat soli
Za dekoraciju:
- 1 žlica ukiseljenih sjemenki gorušice
- šaka vrtne kreše

Način pripreme
1. Goveđi gulaš:
- Kockice govedine ravnomjerno uvaljajte u brašno pa višak otresite.
- U velikoj tavi s debelim dnom na umjerenoj vatri zagrijte maslac. Pržite meso dok ne porumeni sa svih strana, zatim ga izvadite i ostavite sa strane.
- U istoj tavi na preostaloj masnoći pirjajte luk dok ne omekša i lagano požuti. Dodajte češnjak i pirjajte još 1–2 minute.
- Vratite meso u tavu, ulijte tamno pivo i goveđi temeljac, stružući sve zapečene komadiće s tave.
- Dodajte jabučni ocat, smeđi šećer, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar te sve dobro promiješajte.
- Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata, povremeno miješajući, dok govedina ne omekša, a umak se zgusne. Po ukusu dodatno začinite.
2. Ukiseljeno povrće:
- U malom loncu pomiješajte bijeli vinski ocat, vodu, šećer i prstohvat soli. Zagrijavajte dok ne zavrije, a zatim pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- U zdjelu stavite sjeckano povrće: celer, mrkvu, luk i poriluk, te sve prelijte ohlađenom marinadom.
- Pustite da se povrće marinira najmanje 20 minuta (ili do 2 sata za intenzivniji okus).
3. Ulje od peršina:
- U blenderu miksajte maslinovo ulje, peršin, češnjak i sol dok ne dobijete glatku smjesu.
- Procijedite kroz gazu ili fino sito kako biste dobili bistro zeleno ulje.
4. Servirajte jelo:
- U sredinu svakog tanjura stavite izdašnu porciju pire krumpira.
- Na pire krumpir žlicom stavite flamanski goveđi gulaš.
- Ukiseljeno povrće uredno rasporedite po gulašu ili sa strane.
- Tanjur oko pirea prelijte uljem od kopra.
- Dekorirajte ukiseljenim sjemenkama gorušice i svježom vrtnom krešom.
Prijedlog za posluživanje
Poslužite toplo, s kriškom hrskavog kruha ili salatom. Za autentični flamanski doživljaj, u ovom jelu uživajte uz čašu tamnog piva.
Ovaj izdašan, ali sofisticiran obrok, kombinacija je bogatih okusa flamanske kuhinje i modernih živopisnih elemenata!