flamanski_gulas_i_krumpir_s_fuzijom_zacinskog_bilja

Rustikalna elegancija: flamanski gulaš i krumpir s fuzijom začinskog bilja

Sastojci

Broj porcija: 4

Za pire krumpir:

Za goveđi gulaš:

  • 500g goveđeg vratnog kotleta (narezanog na kockice)
  • 2 žlice višenamjenskog brašna
  • 2 žlice maslaca
  • 1 veća glavica luka (narezana na kriške)
  • 2 režnja češnjaka (protisnuta)
  • 300ml tamnog piva (npr. Petrus Old Brown)
  • 200ml goveđeg temeljca
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica majčine dušice (svježe ili sušene)
  • sol i papar po ukusu

Za ukiseljeno povrće:

  • 100g korijena celera (sjeckanog na julienne)
  • 100g mrkve (sjeckane na julienne)
  • 1 manja glavica luka (tanko narezana)
  • 1 manji poriluk (tanko narezan)

1-2-3 marinada:

  • 50ml bijelog vinskog octa
  • 50ml vode
  • 25g šećera
  • prstohvat soli

Za ulje od peršina:

  • 100ml maslinovog ulja
  • 1 manja vezica peršina (uklonite stabljike)
  • 1 manji režanj češnjaka
  • prstohvat soli

Za dekoraciju:

  • 1 žlica ukiseljenih sjemenki gorušice
  • šaka vrtne kreše
flamanski_gulas_i_krumpir_s_fuzijom_zacinskog_bilja

Način pripreme

1. Goveđi gulaš:

  1. Kockice govedine ravnomjerno uvaljajte u brašno pa višak otresite.
  2. U velikoj tavi s debelim dnom na umjerenoj vatri zagrijte maslac. Pržite meso dok ne porumeni sa svih strana, zatim ga izvadite i ostavite sa strane.
  3. U istoj tavi na preostaloj masnoći pirjajte luk dok ne omekša i lagano požuti. Dodajte češnjak i pirjajte još 1–2 minute.
  4. Vratite meso u tavu, ulijte tamno pivo i goveđi temeljac, stružući sve zapečene komadiće s tave. 
  5. Dodajte jabučni ocat, smeđi šećer, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar te sve dobro promiješajte.
  6. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata, povremeno miješajući, dok govedina ne omekša, a umak se zgusne. Po ukusu dodatno začinite.

 

2. Ukiseljeno povrće:

  1. U malom loncu pomiješajte bijeli vinski ocat, vodu, šećer i prstohvat soli. Zagrijavajte dok ne zavrije, a zatim pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. U zdjelu stavite sjeckano povrće: celer, mrkvu, luk i poriluk, te sve prelijte ohlađenom marinadom.
  3. Pustite da se povrće marinira najmanje 20 minuta (ili do 2 sata za intenzivniji okus).

 

3. Ulje od peršina:

  1. U blenderu miksajte maslinovo ulje, peršin, češnjak i sol dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Procijedite kroz gazu ili fino sito kako biste dobili bistro zeleno ulje.

 

4. Servirajte jelo:

  1. U sredinu svakog tanjura stavite izdašnu porciju pire krumpira.
  2. Na pire krumpir žlicom stavite flamanski goveđi gulaš.
  3. Ukiseljeno povrće uredno rasporedite po gulašu ili sa strane.
  4. Tanjur oko pirea prelijte uljem od kopra.
  5. Dekorirajte ukiseljenim sjemenkama gorušice i svježom vrtnom krešom.

 

Prijedlog za posluživanje

Poslužite toplo, s kriškom hrskavog kruha ili salatom. Za autentični flamanski doživljaj, u ovom jelu uživajte uz čašu tamnog piva.

Ovaj izdašan, ali sofisticiran obrok, kombinacija je bogatih okusa flamanske kuhinje i modernih živopisnih elemenata!