
Beef bourguignon s gratinom
Sastojci
Broj porcija: 10
- 10 kom Aviko Gratins Cream & Cheese
- 5 režnjeva češnjaka
- 2 kg govedine za gulaš, narezane na kockice
- 2,5 glavice luka, grubo sjeckane
- 8 mrkva različitih boja, grubo sjeckanih
- 2,5 stabljike celera, grubo sjeckane
- 10 grančica timijana
- 5 lovorovih listova
- 12 klekovih bobica (borovica)
- 5 klinčića
- 2 l crnog burgundca
- 125 g maslaca
- 500 g dimljene slanine, narezane na trakice
- 8 žlica brašna
- 625 g gljiva, narezanih na kriške
- 375 g celera
- 175 g ementalera

Način pripreme
- Zgnječite i ogulite češnjak pa ga s mesom, lukom, mrkvom, celerom, timijanom i lovorovim listom stavite u zdjelu.
- U mužaru zdrobite borovicu pa ju dodajte mesu zajedno s klinčićima te sve začinite solju i paprom po ukusu.
- Ulijte vino i ostavite meso da se preko noći pokriveno marinira u hladnjaku.
- Zagrijte pećnicu na 95°C. Prebacite sadržaj zdjele s mesom u cjedilo i sakupite marinadu.
- Uklonite borovice, klinčiće, majčinu dušicu i lovorov list, a zatim odvojite meso od povrća.
- U tavi otopite maslac pa pržite slaninu 4 minute dok ne postane hrskava. Umiješajte meso i pecite ga 5 minuta sa svih strana. Dodajte gljive i pržite još 3 minute. Na kraju dodajte marinirano povrće.
- Meso i povrće posipajte brašnom i pirjajte oko minute, zatim ulijte procijeđenu marinadu i pustite da zakipi.
- Posudu poklopite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te tako kuhajte meso 2,5 sata.
- Kada je gotovo, dodajte sol i papar po ukusu.
- Povisite temperaturu pećnice na 220°C. U posudi za pečenje slojevito slažite 1 krišku celera, 1 gratin i 1 šnitu sira.
- Pecite gratine prema uputama na pakiranju. Poslužite uz gulaš.
Savjet: Meso se također može pirjati na štednjaku na vrlo niskoj temperaturi tijekom 2 sata, ukoliko vaša pećnica ne može postići temperaturu ispod 120°C.