Janjeća koljenica s ružmarinom, češnjakom i gratinom

Janjeća koljenica s ružmarinom, češnjakom i gratinom

Sastojci

Broj porcija: 10

  • 10 kom Aviko Gratins Cream & Cheese
  • 4 kg janjeće koljenice (otkoštene i povezane) 
  • 5 grančica ružmarina
  • 125 g maslaca
  • 1 kg zelenih mahuna 
  • 1,5 mrkva, tanko rezana
  • 375 g ribanog gruyère sira 
  • 5 žlica zrnatog senfa
  • 10 žlica meda 
  • 2 žlice maslinovog ulja 
  • 3 ljutike, fino sjeckane 
  • (svježe ribani) muškatni oraščić
  • 2-3 žličice alkoholnog octa
Janjeća koljenica s ružmarinom, češnjakom i gratinom

Način pripreme

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Oštrim nožem u mesu napravite rezove dubine 2 cm i napunite ih češnjakom i grančicama ružmarina. Stavite janjeću koljenicu u posudu za pečenje pa ju začinite solju i paprom. 
  2. Polovicu maslaca natrgajte u pahuljice i rasporedite po mesu. Pecite janjetinu 50-60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. U međuvremenu, kuhajte zelene mahune u slanoj vodi 6 minuta.
  3. Ocijedite mahune i pustite da se ohlade. Ukoliko je potrebno, stavite ih u ledenu vodu kako biste spriječili da se prekuhaju.
  4. Složite gratine na lim za pečenje pa po njima rasporedite narezanu mrkvu te posipajte sirom i paprom po ukusu.
  5. Izvadite janjeću koljenicu iz pećnice, povisite temperaturu na 220°C i pecite gratine 25 minuta dok ne porumene.
  6. Za glazuru, pomiješajte senf s medom. Premažite meso i vratite ga u pećnicu pa pecite još 10-15 minuta. Kad je gotovo, meso prekrijte aluminijskom folijom i pustite da odmori.
  7. U tavi zagrijte maslinovo ulje i 1 minutu pirjajte ljutiku, zatim dodajte zelene mahune s ostatkom maslaca i dinstajte povrće još 5 minuta. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom, prelijte octom i sve dobro promiješajte.
  8. Janjeću koljenicu uz gratine servirajte na dasci. Izrežite meso na lijepe komade te poslužite sa zelenim mahunama.
aviko_gratini_s_vrhnjem_i_sirom_jelo