
Janjeća koljenica s ružmarinom, češnjakom i gratinom
Sastojci
Broj porcija: 10
- 10 kom Aviko Gratins Cream & Cheese
- 4 kg janjeće koljenice (otkoštene i povezane)
- 5 grančica ružmarina
- 125 g maslaca
- 1 kg zelenih mahuna
- 1,5 mrkva, tanko rezana
- 375 g ribanog gruyère sira
- 5 žlica zrnatog senfa
- 10 žlica meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 ljutike, fino sjeckane
- (svježe ribani) muškatni oraščić
- 2-3 žličice alkoholnog octa

Način pripreme
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Oštrim nožem u mesu napravite rezove dubine 2 cm i napunite ih češnjakom i grančicama ružmarina. Stavite janjeću koljenicu u posudu za pečenje pa ju začinite solju i paprom.
- Polovicu maslaca natrgajte u pahuljice i rasporedite po mesu. Pecite janjetinu 50-60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. U međuvremenu, kuhajte zelene mahune u slanoj vodi 6 minuta.
- Ocijedite mahune i pustite da se ohlade. Ukoliko je potrebno, stavite ih u ledenu vodu kako biste spriječili da se prekuhaju.
- Složite gratine na lim za pečenje pa po njima rasporedite narezanu mrkvu te posipajte sirom i paprom po ukusu.
- Izvadite janjeću koljenicu iz pećnice, povisite temperaturu na 220°C i pecite gratine 25 minuta dok ne porumene.
- Za glazuru, pomiješajte senf s medom. Premažite meso i vratite ga u pećnicu pa pecite još 10-15 minuta. Kad je gotovo, meso prekrijte aluminijskom folijom i pustite da odmori.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i 1 minutu pirjajte ljutiku, zatim dodajte zelene mahune s ostatkom maslaca i dinstajte povrće još 5 minuta. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom, prelijte octom i sve dobro promiješajte.
- Janjeću koljenicu uz gratine servirajte na dasci. Izrežite meso na lijepe komade te poslužite sa zelenim mahunama.