nordijska_harmonija_pire_krumpir_s_lososom_i_uljem_od_kopra

Nordijska harmonija: pire krumpir s lososom i uljem od kopra

Sastojci

Broj porcija: 4

Glavne komponente:

  • 800g Aviko pire krumpira (pripremljenog prema uputama na pakiranju)
  • 50g maslaca
  • prstohvat muškatnog orašćića
  • 200g lagano usoljenog lososa (kupovnog ili pripremljenog)
  • 50g kapara
  • 1 manji poriluk, tanko narezan
  • 100g svježeg graška (blanširanog ako je sirov)
  • 50g kiselih krastavaca, narezanih na kockice
  • 30g vrtne kreše ili mikrozelenja
  • pepper drops papričice – gotov proizvod, 20–30g za dekoraciju

1-2-3 marinada (za poriluk i krastavce):

  • 50ml bijelog vinskog octa
  • 50ml vode
  • 25g šećera

Ulje od kopra:

  • 100ml maslinovog ulja
  • 1 manja vezica svježeg kopra
  • 1 manji režanj češnjaka
  • prstohvat soli

Začini:

  • sol i crni papar, po ukusu
nordijska_harmonija_pire_krumpir_s_lososom_i_uljem_od_kopra

Način pripreme

1. Pire krumpir:

  1. Zagrijte pire krumpir prema uputama na pakiranju.
  2. Dodajte maslac i prstohvat muškatnog orašćića pa miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Po ukusu začinite solju i paprom. Držite na toplom do posluživanja.

 

2. Marinirani poriluk i krastavci:

  1. U malom loncu pomiješajte bijeli vinski ocat, vodu i šećer. Pustite da zavrije, a zatim da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. U 1-2-3 marinadi najmanje 15 minuta marinirajte tanko narezani poriluk i kockice krastavaca.

 

3. Ulje od kopra:

  1. U blenderu do glatke smjese miksajte maslinovo ulje, kopar, češnjak i prstohvat soli.
  2. Procijedite kroz gazu ili fino sito kako biste dobili svijetlozeleno ulje.

 

4. Servirajte jelo:

  1. U sredinu tanjura stavite porciju Aviko pire krumpira.
  2. Prekrijte komadićima lagano usoljenog lososa.
  3. Dodajte kapare, marinirani poriluk i kisele krastavce te blanširani grašak.
  4. Za dašak svježine dekorirajte vrtnom krešom ili mikrozelenjem.
  5. Posipajte pepper drops papričicama kako biste jelu dodali živahnu i blago pikantnu notu.
  6. Tanjur oko pirea prelijte uljem od kopra te završite s prstohvatom crnog papra.

 

Inspiracija:

Ovo jelo inspirirano je norveškom kuhinjom koja se temelji na jednostavnim, svježim namirnicama, poput krumpira, ribe i povrća, dok lagane marinade, ulja sa začinskim biljem i živopisni naglasci, kao što su pepper drops papričice, na tanjur donose dašak skandinavske elegancije.

 

Posluživanje:

Poslužite kao profinjeni prilog ili kao lagano glavno i impresionirajte svoje goste. Svježi okusi i inspiracija Norveškom učinit će ovo iskustvo objedovanja nezaboravnim!