
Nordijska harmonija: pire krumpir s lososom i uljem od kopra
Sastojci
Broj porcija: 4
Glavne komponente:
- 800g Aviko pire krumpira (pripremljenog prema uputama na pakiranju)
- 50g maslaca
- prstohvat muškatnog orašćića
- 200g lagano usoljenog lososa (kupovnog ili pripremljenog)
- 50g kapara
- 1 manji poriluk, tanko narezan
- 100g svježeg graška (blanširanog ako je sirov)
- 50g kiselih krastavaca, narezanih na kockice
- 30g vrtne kreše ili mikrozelenja
- pepper drops papričice – gotov proizvod, 20–30g za dekoraciju
1-2-3 marinada (za poriluk i krastavce):
- 50ml bijelog vinskog octa
- 50ml vode
- 25g šećera
Ulje od kopra:
- 100ml maslinovog ulja
- 1 manja vezica svježeg kopra
- 1 manji režanj češnjaka
- prstohvat soli
Začini:
- sol i crni papar, po ukusu

Način pripreme
1. Pire krumpir:
- Zagrijte pire krumpir prema uputama na pakiranju.
- Dodajte maslac i prstohvat muškatnog orašćića pa miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Po ukusu začinite solju i paprom. Držite na toplom do posluživanja.
2. Marinirani poriluk i krastavci:
- U malom loncu pomiješajte bijeli vinski ocat, vodu i šećer. Pustite da zavrije, a zatim da se ohladi na sobnu temperaturu.
- U 1-2-3 marinadi najmanje 15 minuta marinirajte tanko narezani poriluk i kockice krastavaca.
3. Ulje od kopra:
- U blenderu do glatke smjese miksajte maslinovo ulje, kopar, češnjak i prstohvat soli.
- Procijedite kroz gazu ili fino sito kako biste dobili svijetlozeleno ulje.
4. Servirajte jelo:
- U sredinu tanjura stavite porciju Aviko pire krumpira.
- Prekrijte komadićima lagano usoljenog lososa.
- Dodajte kapare, marinirani poriluk i kisele krastavce te blanširani grašak.
- Za dašak svježine dekorirajte vrtnom krešom ili mikrozelenjem.
- Posipajte pepper drops papričicama kako biste jelu dodali živahnu i blago pikantnu notu.
- Tanjur oko pirea prelijte uljem od kopra te završite s prstohvatom crnog papra.
Inspiracija:
Ovo jelo inspirirano je norveškom kuhinjom koja se temelji na jednostavnim, svježim namirnicama, poput krumpira, ribe i povrća, dok lagane marinade, ulja sa začinskim biljem i živopisni naglasci, kao što su pepper drops papričice, na tanjur donose dašak skandinavske elegancije.
Posluživanje:
Poslužite kao profinjeni prilog ili kao lagano glavno i impresionirajte svoje goste. Svježi okusi i inspiracija Norveškom učinit će ovo iskustvo objedovanja nezaboravnim!