
Vrhunski chili con carne & valoviti krumpirići
Sastojci
Broj porcija: 4
Za krumpiriće:
- 1 pakiranje Aviko Wavy Blends Cheezz&Onion Style
- 200ml cheddar umaka
- 100g šalše
- 2 mlada luka, tanko narezana
- 1 žličica prženih sjemenki kima
- šaka svježeg korijandra, grubo sjeckanog
Za chili con carne:
- 400g mljevene govedine
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno sjeckana
- 2 režnja češnjaka, protisnuta
- 1 crveni čili, sitno sjeckan (po želji, za dodatnu ljutinu)
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica mljevenog korijandra
- 1/2 žličice čilija u prahu
- 1 limenka (400 g) sjeckane rajčice
- 1 limenka (400 g) crvenog graha, ispranog i ocijeđenog
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1/2 šalice (120 ml) goveđeg temeljca
- sol i papar, po ukusu

Način pripreme
1. Napravite chili con carne:
- U velikoj tavi na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje.
- Dodajte luk i pirjajte 3–4 minute dok ne omekša.
- Umiješajte češnjak i sjeckani čili (ako ste ga odlučili dodati) pa pirjajte još 1 minutu dok ne zamiriši.
- Dodajte mljevenu junetinu i pirjajte, drobeći je kuhačom, dok ne porumeni.
- Umiješajte i crvenu papriku, mljeveni kim, dimljenu papriku, mljeveni korijander i čili u prahu pa sve dobro promiješajte da se sjedini i kuhajte 2 minute.
- Dodajte sjeckanu rajčicu, grah, koncentrat rajčice i goveđi temeljac. Dobro promiješajte.
- Smanjite vatru, poklopite i pustite da se lagano krčka 20–25 minuta uz povremeno miješanje. Po ukusu začinite solju i paprom.
2. Pripremite krumpiriće:
- Aviko Wavy Blends Cheezz&Onion Style pripremite prema uputama na pakiranju (preporučujemo u pećnici ili fritezi na vrući zrak) dok ne porumene i postanu hrskavi.
- Gotove krumpiriće rasporedite na veliki pladanj za posluživanje ili u pojedinačne zdjelice.
3. Servirajte jelo:
- Krumpiriće obilno prelijte cheddar umakom.
- Topli chili con carne prelijte preko krumpirića sa sirom.
- Na vrh dodajte šalšu.
4. Dekorirajte:
- Za još više okusa posipajte mladim lukom i prženim sjemenkama kima.
- Završite šakom listića svježeg korijandra.
Prijedlog za serviranje
Poslužite toplo kao utješno, ugodno i hranjivo jelo, savršeno za ležerne večere, druženja ili zabave. Uparite s hladnim pivom ili mineralnom vodom s limetom za pravu Tex-Mex poslasticu.
Uživajte u bogatim okusima domaćeg chili con carne u kombinaciji s hrskavim krumpirićima sa sirom!